PR-seger för den nordkoreanska regimen

Kim Jong-un och Moon Jae-in möts i en omfamning.
Kim Jong-un och Moon Jae-in möts i en omfamning.

Gårdagens toppmöte går inte att beskriva som någonting annat än en PR-seger för den nordkoreanska regimen och dess ledare Kim Jong-un. Efter en höst med missilskjutningar, kärnvapenprov, sanktioner och skarpa uttalanden kablas nu bilder ut på en leende, närmast jovialisk, nordkoreansk diktator.

Från att ha varit internationell paria får vi nu se en Kim Jong-un som kan föra sig, skratta, roa och bilder på en relation mellan de koreanska ledarna som runt om i världen beskrivs som närmast vänskaplig. Sveriges radios korrespondent Hanna Sahlberg tar till och med ett steg längre och beskriver mötet som “gulligt” och att det såg ut som en far och son som tog varandra i handen (läs mer).

Det var tydligt att det var två ledare som var mycket måna om att toppmötet skulle bli en framgång och båda såg behovet av att visa upp en bild av samförstånd, öppenhet och vilja till fred. Det visar inte minst alla de hedersbetygelser över varandra som uttalades under den gemensamma middag som avslutade toppmötet (läs mer).

Gårdagens toppmöte verkar dock inte ha gett några konkreta resultat, vilket ju inte heller var att vänta. De mest konkreta resultatet var väl löftet om ett nytt toppmöte mellan Kim och Moon i Pyongyang till hösten, samt uttalanden om att de har en gemensam ambition att formellt avsluta Koreakriget och att upphöra med fientliga handlingar gentemot varandra.

Kim Jong-un och Moon Jae-in går över gränsen mellan länderna.
Kim Jong-un och Moon Jae-in går över gränsen mellan länderna.
Den viktigaste frågan är dock varför Kim Jong-un tycks ha ändrat taktik, från en hårdför kärnvapenstrategi till mer av solskenspolitik och om han är genuint intresserad av att göra eftergifter gentemot hans tidigare uttalanden. Troligen har sanktionerna gett resultat och kanske är det även så att Nordkorea anser sig ha nått så långt med sin vapenutveckling att det inte blir en uppoffring att upphöra med nya prov. Kanske är det också så att Kina på riktigt utövat press på regimen i Nordkorea.

LÄS MER:  Varför genomfördes kärnvapenprovet nu?

Om detta vet vi egentligen ingenting, utan det är rena spekulationer. Den nordkoreanska viljan till kompromisser, och för all del även viljan hos USA och Sydkorea till motsvarande eftergifter, kommer att skönjas inom en relativt nära framtid. Jag tror att vi kommer att se faktiska resultat till hösten, frågan är bara hur långtgående dessa blir.

Vi får inte glömma att Kim Jong-un, trots alla leende och hedersbetygelser, är ledare för en av världens hårdaste diktaturer. Ett land med kärnvapen och missiler med räckvidd att nå till det amerikanska fastlandet. Ett land som regelbundet bryter mot de mänskliga rättigheter och som fyller sina fängelser med politiska fångar.

Kim Jong-un och Moon Jae-in går över gränsen mellan länderna.
Kim Jong-un och Moon Jae-in går över gränsen mellan länderna.
Ett av hindrens mot förbättrade relationer mellan Syd och Nord är ett undertecknande av ett fredsavtal efter Koreakriget. Det vapenstilleståndsavtal som gav eldupphör i kriget 1953 undertecknades av Nordkorea, USA (FN) och Kina. Sydkorea vägrade skriva under då det sågs som ett sett att legitimera regimen i Norr. Ett fredsavtal lär därmed behöva aktiv inblandning av USA och Kina, två supermakter med helt olika intressen på Koreahalvön och dessutom med en halvspänd relation sinsemellan.

Fredagens möte var självklart positivt, men det lär ha varit enklare att se glad ut än det kommer att bli att komma överens om nedrustning, upphörande av sanktioner och slut på militära övningar längs med den koreanske gränsen. Jag håller tummarna för att fredagens glädje mynnar ut i ett avtal som kan skapa en fredliga framtid före Korea. Men även om jag känner visst hopp, så vet jag det historiska facitet av koreanska förhandlingar och jag känner stor tveksamhet till om de kommer att nå fram den här gången heller.

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.