Skådespelerskan som kidnappades av Nordkorea på 70-talet har dött

Den sydkoreanska skådespelerskan Choi Eun-hee, som kidnappades av Nordkorea på 70-talet, har avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev 92 år.

Till den sydkoreanska nyhetsbyrån säger Shin Jeong-gyun, Chois äldsta son, att skådespelerskan dog under ett sjukhusbesök där hon genomgick dialysbehandling.

Choi Eun-Hee föddes 1926 i sydkoreanska Gwangju. Hon inledde sin skådespelarkarriär 1947 i filmen ”Ett nytt löfte”. Hon blev stjärna i hemlandet efter hennes roller i ”Nattens sol” (1948) och ”En hemstad i hjärtat” (1949).

Shin Sang-ok och Choi Eun-hee1954 gifte hos sig med filmregissören Shin Sang-ok. Tillsammans bildade de ett produktionsbolag och gjorde ett stort antal filmer, vilka skapade något av en guldålder på 60- och 70-talet för sydkoreansk film. Under denna period etablerade hon sin status som filmstjärna och framträdde i runt 130 filmer regisserade av maken Shin Sang-ok. 1978 skiljde sig Shin och Choi och deras samarbete upphörde.

Samma år, under en affärsresa till Hongkong, kidnappades Choi Eun-Hee av en nordkoreansk agent och fördes till Nordkorea. Hon tvingades att där göra filmer med sin före detta make, som fördes bort till Nordkorea ett år senare. 1985 vann hon pris för bästa skådespelare vid filmfestivalen i Moskva för sin roll i den nordkoreanska filmen ”Sault”, som hon gjorde tillsammans med Shin. Choi Eun-Hee blev därmed den första korean som vann ett pris på en utländsk filmfestival.

1986 lyckades de båda fly från Nordkorea till friheten i USA. De stannade i USA i drygt 10 år, innan de återvände till Sydkorea 1999.

Den spännande historien om parets liv i Nordkorea och deras flykt därifrån skildras bland annat i böckerna A Kim Jong-il Production och Alla monster måste dö.

LÄS MER:  Sydkoreanska sanktioner

2001 blev Choi Eun-hee chef för ett teaterbolag och producerade en musikal året därefter. 2007 publicerades hennes självbiografi ”Bekännelser”.

Efter att hennes exmake Shin Sang-ok dog 2006 försämrades Choi Eun-hees hälsa snabbt och hon har bland annat erhållit regelbundna dialysbehandlingar tre gånger i veckan.

Choi Eun-hee efterlämnar två söner och två döttrar.

Källa:
Yonhap: Film icon Choi Eun-hee dies at 92

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.