USA kan vara på väg öppna ambassad i Nordkorea

Till sommaren kommer Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump att mötas under toppmöte. Viktigaste frågan för USA på mötet är att få till ett avtal om en nedrustning av de nordkoreanska kärnvapnen. Frågan många ställer sig är vad USA är beredda att ge som kompensation till Nordkorea för en så pass stor eftergift för regimen i Pyongyang.

Enligt uppgifter i den sydkoreanska tidningen Dong-A Ilbo håller Trumpadministrationen på att ta fram ett kompensationspaket till den nordkoreanska regimen som ska lyfta landets ekonomi, men som också ska bidra med förbättringar inom det diplomatiska området. Tidningen citerar amerikanska regeringskällor som uppger att USA, under förutsättning att toppmötet blir framgångsrikt, är beredda att öppna ett kontaktkontor och en ambassad i Pyongyang liksom att inleda humanitärt stöd. Detta ska ha diskuterats mellan de bägge länderna under förberedelserna för toppmötet.

Mike PompeoMike Pompeo, nominerad till ny amerikansk utrikesminister, har gjort klart att USA inte tänker att belöna Nordkorea i förväg. I senatsförhör under torsdagen tydliggjorde han USA:s krav på en ”permanent och oåterkallelig” avrustning av de nordkoreanska kärnvapnen. Han var tydlig med att inte återupprepa misstag från tidigare diskussioner vilka försedde Nordkorea med ekonomiska biståndet före en faktisk nedrustning.

Mike Pompeo, idag chef för CIA, är känd som en utrikespolitisk hök, vilket har rest farhågor om att USA planerar en militär attack på Nordkorea. I förhören förnekade han dock att han förespråkat ett påtvingat regimbyte i Nordkorea.

-Mitt uppdrag, och det är mina egna åsikter jag framfört, är att vi har en skyldighet att skapa förutsättningar där Kim Jong-un saknar förmåga att hota USA med kärnvapen, sade Mike Pompeo.

LÄS MER:  Obama kritiserar Nordkoreas agerande

I förhöret uttryckte Pompeo att USA kan behöva röra sig ”bortom diplomatin” om det finns indikationer på ett direkt nordkoreanskt hot mot USA. Samtidigt höll han med en demokratisk senator om att konsekvenserna av en amerikanskt initierad attack mot Nordkorea skulle vara ”katastrofala”.

Källa:
Korea Times: US to open embassy in Pyongyang after Trump-Kim summit: report
Yonhap News: Pompeo rules out giving rewards to N. Korea before denuclearization

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.